Kijkje achter de schermen

We kijken er de hele week naar uit: de repetitieavond!

Als de koorleden vanaf 19.30u. binnendruppelen is de ploeg die bardienst heeft al druk geweest met koffie en thee zetten, en staan de stoelen opgesteld. Het is meteen gezellig: er worden nieuwtjes uitgewisseld, verjaardagen gevierd, de geboorte van alweer een kleinkind bekendgemaakt. De oprechte belangstelling voor elkaars wel en wee is opvallend bij dit koor.

Als iedereen om 20.00u. op zijn plek zit en eindelijk zijn mond houdt, heeft de voorzitter gelegenheid om mededelingen te doen.
Dan gaan we doen waar het allemaal om draait: zingen. Nou ja, eerst inzingen – de stembanden opwarmen, de lippen laten trillen. Onze  inspirerende koorleider “noem me vooral geen dirigent” Marq van Mazijk heeft daar elke week een verrassende oefening voor bedacht. 

We hebben geen muziek en tekst op papier: noten lezen doen we niet aan, de tekst wordt geprojecteerd op een scherm. Kleuren geven aan welke groep zangers de aangegeven passage zingt. Blauwe letters voor de mannen, rood voor de alten, paars voor de sopranen, geel voor de vrouwen en wit voor allen. Je wordt er tureluurs van. De muziek komt uit de toverdoos van Marq die elk nummer heeft voorzien van een eigen arrangement.

Er wordt tot 21.15u. bloedserieus gezongen. Nieuwe songs en repertoire dat er nog niet zo goed in zit krijgt dan veel aandacht. Daarna gaan de stoelen rond de lange tafels, komen er drankjes en zoutjes op tafel en wordt het alweer gezellig.
Het laatste halfuur zingen we nummers die we al goed kennen. Het ijzeren repertoire dat steeds uitgebreider wordt en waarmee we goed voor de dag willen komen bij optredens.

Na tienen is er nog een ruime nazit. We gaan ten slotte naar huis met in ons hoofd een melodie die we nog dagenlang niet kwijtraken. Zo’n oorwurm hebben we er graag voor over, want zingen maakt je blij!

Henny Stoel

Deel dit bericht:

Ander nieuws