Cultuur Bij Je Buur

Cultuur bij je Buur bij Vrije School de Vijfster te Apeldoorn (21 april 2024) was een enerverend gebeuren met om en om wisselende optredens van theatergroep Rechts van het midden en popkoor aPOPpoldro.

Rechts van het midden voert improvisatie stukken op in een vorm die menigeen aan de Lama’s doet denken. Het publiek geeft de input. Waar speelt het zich af? Welke relatie hebben deze personen? Wat is het dilemma? Welke zinnen moeten we gebruiken? Enzovoort. De groep slaat daarmee aan het improviseren wat leidt tot hilarische taferelen en zelfs geïmproviseerde liederen. Het publiek lag regelmatig dubbel van de lach.

Het uit 50 mannen en vrouwen bestaande Apeldoornse popkoor aPOPpoldro zingt Engels- en Nederlandstalig repertoire waarbij het publiek regelmatig wordt uitgenodigd vooral mee te doen.

Ook waren er stukjes die gezamenlijk door het koor en de theatergroep werden uitgevoerd. Dan zong het koor onaangekondigde stukken uit haar repertoire en zelfs vooraf speciaal ingestudeerde jingles (o.a. van Batman en Teletubbies) waarop de theatergroep ter plekke iets moest verzinnen. Ook dit leidde tot fantasievolle grappige scènes.

Voor muzikant Marq van Mazijk was het een slopende middag. Naast koorleider van het koor is hij ook de muzikale begeleider van de improvisatie groep. Dus tijdens de optredens van Rechts van het midden moest hij steeds scherp opletten om muziek te improviseren op hun improvisaties.

En tijdens de optredens van aPOPpoldro…. Tja. Marq roept altijd ‘noem mij geen dirigent’. En terecht. Marq dirigeert niet. Marq diridanst! Hij gebruikt letterlijk zijn hele lichaam om de zang van het koor vorm te geven. Wat een inspirerende energie. Het werkt zowel bij het koor als het publiek aanstekelijk en er wordt enthousiast gezongen, geklapt en gedanst.

Al met al voor performers en publiek een geslaagde middag!

Gracia Leeflang

Deel dit bericht:

Ander nieuws